Piegus mniej tradycyjny
Kolejne proste ciasto. Lubie takie przepisy, dlatego całkiem ich sporo na blogu. Nadmiar białek w lodówce nie jednemu może przeszkadzać. Wtedy warto mieć gdzieś w zakładkach przepis na taki wypiek, z którego można skorzystać nie tylko w weekend, ale również w tygodniu szykując szybki podwieczorek dla bliskich. Pieguska zazwyczaj robi się z samych białek - przepis tu i tu - jednak dziś zaproponuje Wam mniej tradycyjną wersję. Mam nadzieję, że również przypadnie Wam do gustu i będziecie do niej często wracać, bo naprawdę warto! Zapraszam na mniej tradycyjnego piegusa!
Składniki na pieguska:
- 4 białka
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 60 g maku
- 120 g mąki
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania pieguska:
Do miski wbijamy białka i ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do białek dodajemy jajka i ponownie miksujemy.
Mak, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy, a następnie dodajemy do wcześniej ubitych jajek razem z olejem. Gotową masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st. C. przez 35 minut (do suchego patyczka).
Studzimy w formie.
Smacznego!
Bardzo fajne i proste ciacho. czesto je robię.
OdpowiedzUsuńczy można zmniejszyć ilość cukru, czy ciasto wtedy nie wyjdzie?
OdpowiedzUsuńokoło 70-80g będzie ok :)
UsuńDziękuję :)
Usuńjej wyglada apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa mam pół zamrażalnika białek, więc czas zacząć je wykorzystywać ;)
OdpowiedzUsuń