Piegus
"Czekam z niecierpliwością na pierwsze wolne dni, abym mogła w końcu psychicznie się nastawić i zacząć szykować się na święta.Powoli zbieram pomysły na świąteczne wypieki i zamierzam się z Wami nimi dzielić oczywiście. Większość będzie niestety wstawiana na ostatnią chwilę, aby na świątecznym stole wszystko było pyszne i świeże, za co z góry wypadałoby Was przeprosić. Dzisiaj zaproponuje prosty (a jakże !) przepis na Piegusa. Osobom które będą robić ciasta na ostatnią chwilę na pewno się ten przepis spodoba."
Składniki:
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka ulubionych bakalii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka rozpuszczonej margaryny
- aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
Na sam początek masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W oddzielnej misce wsypujemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy.
W drugiej misce ubijamy białka na sztywno. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy sypkie składniki i delikatnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!