Piegus



"Czekam z niecierpliwością na pierwsze wolne dni, abym mogła w końcu psychicznie się nastawić i zacząć szykować się na święta.Powoli zbieram pomysły na świąteczne wypieki i zamierzam się z Wami nimi dzielić oczywiście. Większość będzie niestety wstawiana na ostatnią chwilę, aby na świątecznym stole wszystko było pyszne i świeże, za co z góry wypadałoby Was przeprosić. Dzisiaj zaproponuje prosty (a jakże !) przepis na Piegusa. Osobom które będą robić ciasta na ostatnią chwilę na pewno się ten przepis spodoba."
Składniki:

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka ulubionych bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka rozpuszczonej margaryny
  • aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
Na sam początek masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.

W oddzielnej misce wsypujemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy.

W drugiej misce ubijamy białka na sztywno. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy sypkie składniki i delikatnie mieszamy.

Na koniec dodajemy aromat i roztopiony tłuszcz. Wszystko mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki tortowej wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st. C.
Smacznego!


Komentarze