Piegus mniej tradycyjny


Kolejne proste ciasto. Lubie takie przepisy, dlatego całkiem ich sporo na blogu. Nadmiar białek w lodówce nie jednemu może przeszkadzać. Wtedy warto mieć gdzieś w zakładkach przepis na taki wypiek, z którego można skorzystać nie tylko w weekend, ale również w tygodniu szykując szybki podwieczorek dla bliskich. Pieguska zazwyczaj robi się z samych białek - przepis tu i tu - jednak dziś zaproponuje Wam mniej tradycyjną wersję. Mam nadzieję, że również przypadnie Wam do gustu i będziecie do niej często wracać, bo naprawdę warto! Zapraszam na mniej tradycyjnego piegusa!

Składniki na pieguska:
  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 60 g maku
  • 120 g mąki
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania pieguska:

Do miski wbijamy białka i ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do białek dodajemy jajka i ponownie miksujemy.

Mak, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy, a następnie dodajemy do wcześniej ubitych jajek razem z olejem. Gotową masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 st. C. przez 35 minut (do suchego patyczka).
Studzimy w formie.
Smacznego!




Komentarze

  1. Bardzo fajne i proste ciacho. czesto je robię.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można zmniejszyć ilość cukru, czy ciasto wtedy nie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam pół zamrażalnika białek, więc czas zacząć je wykorzystywać ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty