Piernik czekoladowy (bez cukru)
To nie miało być ciasto bez cukru. Nie miało być, ale jest, bo zapomniałam dodać go w trakcie robienia. I wiecie co? Wyszło super! Słodkie - dzięki czekoladzie i miodzie, aromatyczne i co ważne, długo utrzymujące świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał na bazie ciasta na czekoladowe pierniczki, które tak Wam przypadły do gustu.
Składniki:
- 100 g masła
- 80 g miodu sztucznego
- 150 g czekolady
- 6 małych jaj
- 350 g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżka kakao
- dodatkowo 50 g mlecznej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
Czekoladę, miód i masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie do miski wbijamy jajka i ubijamy na najwyższych obrotach do potrojenia objętości, pod koniec ubijania dolewamy ostudzoną masę czekoladową. Mieszamy.
W oddzielnej misce mieszamy mąkę z kakao, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy do prostokątnej formy keksowej (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika.
Pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).
Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Smacznego!
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńPiernik to obowiązek na świątecznym stole. :)
OdpowiedzUsuńCo prawda już po Świętach...ale przecież piernik można znowu upiec :) Przynajmniej mam taki zamiar :)
OdpowiedzUsuńI też upiekę bez cukru, a co! :)
Sztuczny miód 🍯 mile Panie jest cukrem i to gorszym bo przetworzonym kilkakrotnie. Zrobię na naturalnym miodzie i zobaczymy czy się uda.
OdpowiedzUsuń