Piernik czekoladowy (bez cukru)

Piernik czekoladowy
To nie miało być ciasto bez cukru. Nie miało być, ale jest, bo zapomniałam dodać go w trakcie robienia. I wiecie co? Wyszło super! Słodkie - dzięki czekoladzie i miodzie, aromatyczne i co ważne, długo utrzymujące świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał na bazie ciasta na czekoladowe pierniczki, które tak Wam przypadły do gustu. 
Składniki:
  • 100 g masła
  • 80 g miodu sztucznego
  • 150 g czekolady
  • 6 małych jaj
  • 350 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżka kakao
  • dodatkowo 50 g mlecznej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:
Czekoladę, miód i masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie do miski  wbijamy jajka i ubijamy na najwyższych obrotach do potrojenia objętości, pod koniec ubijania dolewamy ostudzoną masę czekoladową. Mieszamy.

W oddzielnej misce mieszamy mąkę z kakao, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy.

Gotowe ciasto przelewamy do prostokątnej formy keksowej (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika.

Pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).
Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Smacznego!

Piernik czekoladowy (bez cukru)



Komentarze

  1. Piernik to obowiązek na świątecznym stole. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co prawda już po Świętach...ale przecież piernik można znowu upiec :) Przynajmniej mam taki zamiar :)
    I też upiekę bez cukru, a co! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sztuczny miód 🍯 mile Panie jest cukrem i to gorszym bo przetworzonym kilkakrotnie. Zrobię na naturalnym miodzie i zobaczymy czy się uda.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!