Przyprawa korzenna do kaw i deserów

Niby coś oczywistego, a jednak czasem ktoś potrzebuje inspiracji albo pewnego rodzaju natchnienia, dlatego przygotowałam dziś dla Was przepis na bardzo przydatną jesienno-zimową przyprawę korzenną którą możecie wykorzystywać do ciast, gorących napoi czy nawet świątecznych mięs. Przygotowanie nie trwa długo, proporcje też nie są zbyt duże, gdyż z podanej ilości powstają jedynie 3 czubate łyżeczki przyprawy. Chodzi o to aby przyprawa była jak najświeższa, wiec lepiej przygotować jej mniej a częściej. Mam nadzieję, że kogoś zainspiruję.  Zapraszam po przepis na przyprawę korzenną.

Składniki:

  • łyżka goździków
  • ziarenko ziela angielskiego
  • 4 ziarenka kardamonu
  • 3 ziarenka pieprzu
  • pół laski cynamonu/łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 migdały
  • szczypta cukru pudru


Sposób przygotowania:
Do moździerza lub elektrycznego młynka wrzucamy goździki i cynamon i mielimy na drobno, następnie dodajemy ziele angielskie, pieprz  i kardamon. Pod koniec mielenia dodajemy migdały i cukier, aby lekko złagodziły smak.

Gotowy proszek przesiewamy przez sitko i wsypujemy do szczelnego pojemniczka.
Przyprawa idealnie nadaje się do kaw, deserów i mięs.

Przyprawa przyda Wam się do przygotowaniu korzennych sezamków :)







Komentarze

  1. Z dodatkiem migdałów musiała być bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!