Przyprawa korzenna do kaw i deserów
Niby coś oczywistego, a jednak czasem ktoś potrzebuje inspiracji albo pewnego rodzaju natchnienia, dlatego przygotowałam dziś dla Was przepis na bardzo przydatną jesienno-zimową przyprawę korzenną którą możecie wykorzystywać do ciast, gorących napoi czy nawet świątecznych mięs. Przygotowanie nie trwa długo, proporcje też nie są zbyt duże, gdyż z podanej ilości powstają jedynie 3 czubate łyżeczki przyprawy. Chodzi o to aby przyprawa była jak najświeższa, wiec lepiej przygotować jej mniej a częściej. Mam nadzieję, że kogoś zainspiruję. Zapraszam po przepis na przyprawę korzenną.
Składniki:
- łyżka goździków
- ziarenko ziela angielskiego
- 4 ziarenka kardamonu
- 3 ziarenka pieprzu
- pół laski cynamonu/łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 migdały
- szczypta cukru pudru
Sposób przygotowania:
Do moździerza lub elektrycznego młynka wrzucamy goździki i cynamon i mielimy na drobno, następnie dodajemy ziele angielskie, pieprz i kardamon. Pod koniec mielenia dodajemy migdały i cukier, aby lekko złagodziły smak.
Gotowy proszek przesiewamy przez sitko i wsypujemy do szczelnego pojemniczka.
Przyprawa idealnie nadaje się do kaw, deserów i mięs.
Przyprawa przyda Wam się do przygotowaniu korzennych sezamków :)
Z dodatkiem migdałów musiała być bardzo ciekawa :)
OdpowiedzUsuń