Sezamki korzenne
"Od dawna chodziły za mną sezamki. Słodkie, ciągnące, twarde ciasteczka do herbaty. W związku z jesienną aurą za oknem, postanowiłam przygotować korzenne sezamki które umilą Wam nie jeden wieczór. W zależności od tego gdzie będziecie trzymać gotowe ciastka, proponuje je po przygotowaniu zawinąć w papier do pieczenia. To co, gotowi? Zapraszam na sezamki korzenne!
Składniki:
- 250 g sezamu
- łyżeczka przyprawy korzennej do kaw i deserów
- 1/2 szklanki miodu
- 145 g cukru pudru
Na sam początek prażymy na suchej patelni sezam. Następnie mieszamy cukier z wcześniej przygotowaną przyprawą korzenną. Miód przelewamy do garnuszka, chwilę gotujemy do momentu uzyskania płynnej masy, następnie dodajemy cukier i chwile gotujemy co jakiś czas mieszając, tak aby powstała złota lekko przyrumieniona masa. Gdy powstanie karmel dosypujemy do niego sezam i szybko mieszamy.
Masę przekładamy na papier do pieczenia (ja nim wyłożyłam długą prostokątną blaszkę, jednak możecie po prostu rozłożyć go na blaszce do pieczenia) na wysokość około 4 mm równo ją rozprowadzając po papierze. Całość wstawiamy do lodówki na około 5 minut.
Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki tworząc sezamki. Pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia a następnie przekładamy do pojemniczka razem z papierem do pieczenia.
Bardzo lubię sezamki, ale sama nigdy ich nie robiłam. Muszą smakować pysznie, takie zrobione samemu:)
OdpowiedzUsuń