Babka migdałowa

Niewątpliwie tradycyjnym ciastem Wielkanocnym jest baba. Baba drożdżowa, piaskowa, parzona czy gotowana. Tak jest i nikt tego nie zmieni. W końcu to tradycja, prawda? Ale czy to znaczy, ze nie możemy zaserwować ich jakoś inaczej? W trochę innej formie? No właśnie. Dziś przygotowałam dla Was przepis na babkę migdałową, ale w zupełnie innej formie. Mimo wszystko jest smaczna (nawet bardzo), prosta (i to jak!) i migdałowa, choć wyglądem babki zupełnie nie przypomina. Wszystko zależy od tego w czym ją upieczemy. Jeżeli nie lubicie zmian, spokojnie możecie  ją upiec w tradycyjnej formie na babkę, ja jednak proponuję Wam, wykorzystanie formy keksowej lub innej podłużnej blaszki. Dzięki temu zyskacie dużo więcej trochę mniejszych kawałków, co nie ukrywajmy, w święta będzie dużą zaletą! Zapraszam na babkę migdałową.

Składniki na babkę migdałową:

  • 140 g mielonych migdałów
  • 20 g pokrojonych drobno migdałów
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 100 g białej czekolady
  • garść płatków migdałowych


Sposób przygotowania babki migdałowej:

Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jajku, gdy całość się połączy dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy - dalej ucieramy.

Mąkę mieszamy z mielonymi i drobno posiekanymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy.

Gotową masę przekładamy do długiej formy np. keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy około 50-60 minut do złotego koloru w 180`C

Po ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!






Komentarze

  1. Wygląda bardzo puszyście - babka idealna! A migdałowy posmak musiał dodać jej wspaniałego charakteru... Wspaniała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrosła, wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ musiała pachnieć... Już sobie wyobrażam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! :)
    Mam teraz wielką ochotę na taką babkę!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!