Babka migdałowa
Niewątpliwie tradycyjnym ciastem Wielkanocnym jest baba. Baba drożdżowa, piaskowa, parzona czy gotowana. Tak jest i nikt tego nie zmieni. W końcu to tradycja, prawda? Ale czy to znaczy, ze nie możemy zaserwować ich jakoś inaczej? W trochę innej formie? No właśnie. Dziś przygotowałam dla Was przepis na babkę migdałową, ale w zupełnie innej formie. Mimo wszystko jest smaczna (nawet bardzo), prosta (i to jak!) i migdałowa, choć wyglądem babki zupełnie nie przypomina. Wszystko zależy od tego w czym ją upieczemy. Jeżeli nie lubicie zmian, spokojnie możecie ją upiec w tradycyjnej formie na babkę, ja jednak proponuję Wam, wykorzystanie formy keksowej lub innej podłużnej blaszki. Dzięki temu zyskacie dużo więcej trochę mniejszych kawałków, co nie ukrywajmy, w święta będzie dużą zaletą! Zapraszam na babkę migdałową.
Składniki na babkę migdałową:
- 140 g mielonych migdałów
- 20 g pokrojonych drobno migdałów
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g masła
- 150 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 100 g białej czekolady
- garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania babki migdałowej:
Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy kolejno po
jajku, gdy całość się połączy dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy - dalej
ucieramy.
Mąkę mieszamy z mielonymi i drobno posiekanymi migdałami
oraz proszkiem do pieczenia. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy.
Gotową masę przekładamy do długiej formy np. keksowej
wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy około 50-60 minut do złotego koloru
w 180`C
Po ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy
płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Wygląda bardzo puszyście - babka idealna! A migdałowy posmak musiał dodać jej wspaniałego charakteru... Wspaniała:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPięknie wyrosła, wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńAleż musiała pachnieć... Już sobie wyobrażam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńMam teraz wielką ochotę na taką babkę!