Kakaowe bezy z kremem czekoladowym
Nie macie pomysłu jak osłodzić sobie dzień? A może znudziły się Wam już ciasta i tradycyjne desery? Dziś przygotowałam dla Was słodką propozycję na Kakaowe bezy z kremem czekoladowym.Wykonanie nie jest trudne, ale nie ukrywam, trochę czasu zajmuje, dlatego jest to fajna propozycja do zrobienia w weekend. Ale zdecydowanie efekt jest wart zachodu, polecam!
*Jeżeli nie lubicie przerobionej czekolady (są i takie osoby) proponowany krem można zastąpić czekoladowym ganaszem.
Składniki:
Składnik na krem:
- 200 ml mleka
- 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowego z ziarenkami wanilii)
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g czekolady
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy bezy kakaowe - klik.
Do garnuszka wlewamy mleko i podgrzewamy, następnie dodajemy czekoladę i szybko mieszamy do momentu rozpuszczenia się całej tabliczki..
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ucieramy, gdy masa się połączy dodajemy mąkę i mieszamy, tak aby nie powstały grudki następnie stopniowo dolewamy czekoladowe mleko. Gotową masę ponownie przelewamy do garnka i chwilę gotujemy - do momentu stężenia masy. Na koniec dodajemy masło i szybko mieszamy.
Gotową masę wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wcześniej przygotowane bezy przekładamy przygotowanym kremem czekoladowym - jedną bezę smarujemy kremem i przykrywamy drugą bezą.
Smacznego!
Mmm, uwielbiam beziki pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuń