Kakaowe bezy z kremem czekoladowym


Nie macie pomysłu jak osłodzić sobie dzień? A może znudziły się Wam już ciasta i tradycyjne desery? Dziś przygotowałam dla Was słodką propozycję na Kakaowe bezy z kremem czekoladowym.Wykonanie nie jest trudne, ale nie ukrywam, trochę czasu zajmuje, dlatego jest to fajna propozycja do zrobienia w weekend. Ale zdecydowanie efekt jest wart zachodu, polecam!

*Jeżeli nie lubicie przerobionej czekolady (są i takie osoby) proponowany krem można zastąpić czekoladowym ganaszem.  

Składniki:

Składnik na krem:

  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowego z ziarenkami wanilii)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy bezy kakaowe - klik.
Do garnuszka wlewamy mleko i podgrzewamy, następnie dodajemy czekoladę i szybko mieszamy do momentu rozpuszczenia się całej tabliczki..

Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ucieramy, gdy masa się połączy dodajemy mąkę i mieszamy, tak aby nie powstały grudki następnie stopniowo dolewamy czekoladowe mleko. Gotową masę ponownie przelewamy do garnka i chwilę gotujemy - do momentu stężenia masy. Na koniec dodajemy masło i szybko mieszamy.

Gotową masę wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wcześniej przygotowane bezy przekładamy przygotowanym kremem czekoladowym -  jedną bezę smarujemy kremem i przykrywamy drugą bezą.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!