Bezy kakaowe
Składniki:
- 4 białka
- 210 g cukru pudru
- czubata łyżka kakao
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Białka przelewamy do wysokiej miski i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dosypujemy cukru pudru (po dwie trzy łyżeczki) i ubijamy do momentu uzyskania lśniącej masy.
Do gotowej masy dodajemy octu i mąki ziemniaczanej - mieszamy. Masę dzielimy na dwie równe porcje. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Obie masy przekładamy do rękawa cukierniczego (najlepiej do takiego który ma dwie oddzielne kieszonki, jeżeli takiego nie posiadacie, postaracie się przełożyć masę tak, aby masy się nie połączyły w jedną). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe stożki, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy.
Gotowe beziki wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150`C a następnie zmniejszamy temperaturę do 120`C i suszymy jeszcze około 25 minut.
Smacznego!
świetne bezy:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńJa bezy uwielbiam wszystkie - choć to tylko białka z cukrem, mają w sobie coś wyjątkowego :)
OdpowiedzUsuń