Bezy kakaowe


Lubicie słodycze? No przecież, w końcu trafiliście do mnie na bloga. Są takie wypieki, których nie da się zjeść zbyt dużo, ale nie dlatego, że są nie smaczne, tylko dlatego, że są takie słodkie. Bezy na pewno do nich należą, ale nie te! Są słodkie - no cóż, w końcu to bezy, ale nie tak bardzo jak mogłoby się wydawać, a to za sprawą dodanego do nich kakao. Można je wykorzystać do deserów z kremem, tortów czy do jedzenia 'na sucho'. Do wyboru do koloru. A w jakiej postaci Wy lubicie jeść bezy najbardziej?

Składniki:
  • 4 białka
  • 210 g cukru pudru
  • czubata łyżka kakao
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Białka przelewamy do wysokiej miski i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dosypujemy cukru pudru (po dwie trzy łyżeczki) i ubijamy do momentu uzyskania lśniącej masy.

Do gotowej masy dodajemy octu i mąki ziemniaczanej - mieszamy. Masę dzielimy na dwie równe porcje. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Obie masy przekładamy do rękawa cukierniczego (najlepiej do takiego który ma dwie oddzielne kieszonki, jeżeli takiego nie posiadacie, postaracie się przełożyć masę tak, aby masy się nie połączyły w jedną). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe stożki, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy.
Gotowe beziki wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150`C a następnie zmniejszamy temperaturę do 120`C i suszymy jeszcze około 25 minut.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!