Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
"Wolna niedziela? U mnie tak nie do końca, jadę dziś się pobawić z dziećmi ;) A poza zabawą będą też warsztaty kulinarne! Czyli zapowiada się bardzo fajnie, mam nadzieję, że u Was podobnie. Dziś dla Was taka propozycja, bardzo na czasie, tak sądzę. Zapraszam na drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Częstujcie się!"
Składniki:
- jajko
- żoltko
- 15 g drożdży
- szklanka mleka
- 75 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 350 g mąki pszennej
- 250 g truskawek
kruszonka
- 70 g masła
- 120 g mąki
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy.
Do miski wbijamy jajko, żółtko, dolewamy drożdże z mlekiem i resztę cukru. Mieszamy, dosypujemy mąkę, lekko zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, półtorej.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę - masło z cukrem i mąką zagniatamy tworząc małe okruszki. Wstawiamy do lodówki na okł 30 minut.
Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Kroimy na ćwiartki i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obsypany mąką i ugniatamy, co jakiś czas podsypując mąką do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk.
Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałki tworząc male bułeczki, lekko ugniatamy, a na wierzch nakładamy około łyżkę truskawek. Wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 25 - 30 minut w 180`C do złotego koloru. Studzimy na kratce.
Smacznego!
kupnych drożdżówek nie lubię. czuć, że robione są hurtem. ale domowe muszą smakować cudownie.
OdpowiedzUsuńSmakowitości. :) Miłej zabawy z dzieciakami!
OdpowiedzUsuńkradnę jedną - wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie na to mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)