Ciasto jagodowe z białek
"Kto ma już wakacje? Ja niby mam, ale to takie trochę oszukane, dwa dni wolnego i na czereśnie ;) Ale za to, w sierpniu, mimo wielu przeciwności losu postanowiliśmy z eM. wyjechać ponownie nad morze, 5 raz z rzędu do Władysławowa. Pierwszy raz w nowe miejsce, mniej komfortów, ale dużo taniej, więc skorzystaliśmy i jedziemy! W tamtym roku przygotowałam dla Was relacje z tamtejszych jadłodajni dla turystów, może się Wam przyda taka mała podpowiedź przed Waszymi wyjazdami? Zapraszam tu na część 1 i na część 2 :) No dobra, słuchajcie, skoro mamy wakacje, no to zaczynamy zabawę z moimi drugimi ulubionymi (zaraz po truskawkach) letnimi owocami - JAGODAMI! Na dziś przygotowałam leciutkie, pulchne ciasto z jagodami z samych białek! Częstujcie się :)"
Składniki:
- 5 białek
- 285 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- łyżka ekstraktu waniliowego
- szklanka jagód
- pół szklanki masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia przelewamy białka i ubijamy. Pod koniec ubijania ( gdy powstanie piana, ale nie będzie jeszcze do końca zwarta) wsypujemy cukier puder i dalej ubijamy. Do tak przygotowanej masy dolewamy ostudzone rozpuszczone masło i mieszamy łyżką.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy z białek dolewamy ekstrakt i dosypujemy partiami wymieszaną mąkę. Mieszamy łyżką.
Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto na które wysypujemy równomiernie jagody. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Studzimy w formie.
Smacznego!
Uwielbiam jagody! :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciacha:)
OdpowiedzUsuńWygląda baardzo zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńDziękuje za podpowiedź :) zostały mi białka po faworkach a jagody miałam zamrożone. To była idealna okazja aby coś zrobić z jagód :) Ciasto jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńjaka tutaj jest potrzebna mąka?
OdpowiedzUsuńMąka pszenna - może być tortowa 550 (ja takiej zawsze używam) ale 650 też będzie dobra ;)
Usuń