Mus brzoskwiniowy z biszkopcikami

"Jeden z moich ulubionych deserów. Zdecydowanie! I chyba najprostszy ze wszystkich. Idealny na wystawne obiady i świetny do przygotowania w spokojny samotny wieczór. Coraz bardziej zastanawiam się nad przygotowaniem takich deserków na świąteczny stół. Lekko, smacznie i słodko, a do tego wystarczy tylko chwila na zrobienie takich piękności. A jak się Wam podoba? Zapraszam na Mus brzoskwiniowy z biszkopcikami i śmietanką."

Składniki na 3- 4 porcje"

  • 3 duże brzoskwinie
  • 250 ml śmietanki 30%
  • ew.1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g biszkoptów z tego przepisu / ew. sklepowych

Sposób przygotowania:
Brzoskwinie myjemy, obieramy i wyjmujemy pestkę. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego naczynia. Blendujemy na jednolity, gładki mus i odstawiamy w chłodne miejsce.

W tym czasie zimną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach (jeżeli ktoś chce dodaje cukier) do momentu uzyskania sztywnej pianki. Należy uważać, aby nie zważyć śmietanki ( nie ubijać zbyt długo).

Biszkopty przygotowujemy z tego przepisu. Lekko je podsuszamy i kroimy na małe kwadraciki.

Na spód wysokiego szklanego naczynia wlewamy około 4-5 łyżek musu brzoskwiniowego, następnie ostrożnie nakładamy równie dużą warstwę ubitej kremówki. Wierzch pucharków dekorujemy pokrojonymi biszkoptami.

Deser podajemy schłodzony.
Smacznego!







Komentarze

  1. wygląda mniamuśnie :) myślę, że z brzoskwiń "zapuszkowanych" też można zrobić, będzie tylko trochę słodsze, ale zawsze można nie dodawać cukru do śmietanki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak nie ma się dostępu do świeżych, to oczywiście :)

      Usuń
  2. wygląda obłędnie. zjadłabym, nawet nie wiem kiedy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śmietanka, brzoskwinie... To dopiero musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie szybki i pyszne desery!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!