Mus brzoskwiniowy z biszkopcikami
"Jeden z moich ulubionych deserów. Zdecydowanie! I chyba najprostszy ze wszystkich. Idealny na wystawne obiady i świetny do przygotowania w spokojny samotny wieczór. Coraz bardziej zastanawiam się nad przygotowaniem takich deserków na świąteczny stół. Lekko, smacznie i słodko, a do tego wystarczy tylko chwila na zrobienie takich piękności. A jak się Wam podoba? Zapraszam na Mus brzoskwiniowy z biszkopcikami i śmietanką."
Składniki na 3- 4 porcje"
- 3 duże brzoskwinie
- 250 ml śmietanki 30%
- ew.1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g biszkoptów z tego przepisu / ew. sklepowych
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie myjemy, obieramy i wyjmujemy pestkę. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego naczynia. Blendujemy na jednolity, gładki mus i odstawiamy w chłodne miejsce.
W tym czasie zimną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach (jeżeli ktoś chce dodaje cukier) do momentu uzyskania sztywnej pianki. Należy uważać, aby nie zważyć śmietanki ( nie ubijać zbyt długo).
Biszkopty przygotowujemy z tego przepisu. Lekko je podsuszamy i kroimy na małe kwadraciki.
Na spód wysokiego szklanego naczynia wlewamy około 4-5 łyżek musu brzoskwiniowego, następnie ostrożnie nakładamy równie dużą warstwę ubitej kremówki. Wierzch pucharków dekorujemy pokrojonymi biszkoptami.
Deser podajemy schłodzony.
Smacznego!
wygląda mniamuśnie :) myślę, że z brzoskwiń "zapuszkowanych" też można zrobić, będzie tylko trochę słodsze, ale zawsze można nie dodawać cukru do śmietanki...
OdpowiedzUsuńTak, jak nie ma się dostępu do świeżych, to oczywiście :)
Usuńwygląda obłędnie. zjadłabym, nawet nie wiem kiedy. :)
OdpowiedzUsuńŚmietanka, brzoskwinie... To dopiero musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńlubię takie szybki i pyszne desery!
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuń