Zapiekane naleśniki
" Macie wolny dzień? Ja nie, daty urodzin się nie wybiera, więc wybieram się do pracy, chociaż pracą tego nazwać nie mogę :) Ale popołudnie będę mieć wolne i będę szykować na pewno jakiś deser. Jeżeli jeszcze nie zaplanowaliście, co podacie na podwieczorek, to polecam zapiekane naleśniki. Fajne popularne danie, lekko podkręcone, albo zakręcone - jak wolicie :) Lekka wariacja godna polecenia!"
Składniki
- 600 g mąki
- 300 ml mleka
- woda
- 2 łyżki cukru waniliowego
- łyżeczka masła
- 3 jajka
dodatkowo:
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru cynamonowego
- dżem - u mnie wiśniowy
- ser biały tłusty 300 g
- łyżeczka cynamonu
ewentualnie :
- 100 ml śmietanki 30 %
Mąkę przesypujemy do dużej miski, dolewamy mleko, masło i cukier waniliowy, dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Następnie dolewamy tyle wody, aby ciasto zrobiło się rzadkie.
Ciasto równo dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki.
Ser przekładamy do miseczki, dodajemy cukier cynamonowy i cynamon i mieszamy. Jeżeli używacie chudy ser, dodajcie łyżkę śmietany, albo mleka.
Kakaowe naleśniki, smarujemy białym serem, białe - dżemem. I jedne i drugie rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami, najpierw rząd ciemnych później jasnych i tak do wyczerpania zapasów :)
Jeżeli chcecie mieć miękkie naleśniki wszystko zalewamy śmietanką lekko posłodzoną cukrem, Jeżeli wolicie chrupiące to zalejcie tylko trochę, dla smaku :)
Pieczemy 15 - 20 minut w 180`C :)
Kroimy warstwami, podajemy na ciepło :)
Smacznego!
Jeszcze nie jadłam zapiekanych naleśników - ciekawy pomysł, chętnie bym takich spróbowała.
OdpowiedzUsuńSłodkich naleśników też nigdy nie zapiekałam. Dobry pomysł, trzeba bedzie spróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym zjadła; ) Naleśniki zyskują strasznie dużo smaku gdy są zapiekane !
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekać naleśniki. Twoje wyglądają niesamowicie ;)
OdpowiedzUsuńSzczerze nigdy nie zapiekałam naleśników, chyba czas spróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zapiekane! :)
OdpowiedzUsuń