CIASTKA ZIMTSTERNE
Składniki:
2 białka
szczypta soli
150 g cukru pudru + dodatkowo do podsypania
250 g mielonych migdałów
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania zimtsterne:
Białka przelewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W oddzielnej misce mieszamy cukier puder razem z mielonymi orzechami i ekstraktem waniliowym.
Z masy białkowej odkładamy 3-4 łyżki. Do reszty dodajemy sypkie składniki i lekko łączymy.
Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia lekko obsypanym cukrem pudrem, który przykrywamy drugim kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie je na kilka chwil aby obeschło. Ułatwi to wycinanie ciasteczek i przekłądanie ich na blaszkę do pieczenia.
Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w 150 stopniach C przez 10-15 minut.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Białka przelewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W oddzielnej misce mieszamy cukier puder razem z mielonymi orzechami i ekstraktem waniliowym.
Z masy białkowej odkładamy 3-4 łyżki. Do reszty dodajemy sypkie składniki i lekko łączymy.
Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia lekko obsypanym cukrem pudrem, który przykrywamy drugim kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie je na kilka chwil aby obeschło. Ułatwi to wycinanie ciasteczek i przekłądanie ich na blaszkę do pieczenia.
Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w 150 stopniach C przez 10-15 minut.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Też je bardzo lubię, ale piekę tylko zimą :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ♥️
OdpowiedzUsuń