CIASTKA ZIMTSTERNE


Ha ha! Wiem, dziś totalnie nie sezonowo. Bo dobre ciasteczka można zrobić zawsze, nie tylko od święta, prawda? Są to co prawda iście Bożonarodzeniowe ciastka, jednak uważam, że nie powinniśmy się tym jakoś bardzo przejmować, biorąc pod uwagę, że dobre ciastka można zjeść zawsze. Nawet w majowy wieczór ze szklanką herbaty w ręku na rozkwieconym balkonie. Co do dzisiejszego wypieku, stwierdzam, że to rozkosz w czystej postaci. Proste, szybkie i obłędnie smaczne. Uwierzcie mi, na jednym się nie skończy!

Składniki:

2 białka
szczypta soli
150 g cukru pudru + dodatkowo do podsypania
250 g mielonych migdałów
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania zimtsterne:
Białka przelewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. 
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W oddzielnej misce mieszamy cukier puder razem z mielonymi orzechami i ekstraktem waniliowym.
Z masy białkowej odkładamy 3-4 łyżki. Do reszty dodajemy sypkie składniki i lekko łączymy. 

Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia lekko obsypanym cukrem pudrem, który przykrywamy drugim kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie je na kilka chwil aby obeschło. Ułatwi to wycinanie ciasteczek i przekłądanie ich na blaszkę do pieczenia.

Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w 150 stopniach C przez 10-15 minut. 
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Komentarze

  1. Też je bardzo lubię, ale piekę tylko zimą :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!