Lawenda kojarzy mi się z jesienią, świecącymi lampionami i ciepłym kocem na tarasie. Kojarzy mi się również z ciepłą herbatą i dobrą książką nieopodal zamglonego lasu. Jej cudowny aromat unoszący się w powietrzu pomaga mi się zrelaksować i wyciszyć. A gdyby tak dodać ją do ciasta? Próbowaliście? Ciasta z dodatkiem lawendy zawsze wiodły w moim domu prym. Nidy nie udało mi się zostawić ani jednego kawałka na następny dzień. Z tym ciastem było tak samo. Nie wiem czy to zasługa lawendy czy poziomek (których notabene całkiem sporo w tym roku zamroziłam) ale ciasto zasługuje na wysokie liście w moim przepiśniku. Dodatkowo robi się je niezwykle szybko, więc nie trzeba czekać z nim do weekendu. Zapraszam Was na lawendowe ciasto z poziomkami.
Składniki na lawendowe ciasto z poziomkami:
- 170 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- żółtko
- 4 łyżki śmietany
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 gałązki lawendy
- 1/3 szklanki poziomek
Sposób przygotowania ciasta:
Do miski wsypujemy cukier dodajemy masło i rozcieramy. Następnie dodajemy jajka i miksujemy.Gdy masa się połączy dosypujemy mąkę na przemian ze śmietaną i kwiatkami lawendy.
Przygotowaną masę przekładamy do podłużnej formy do pieczenia (najlepiej formy keksowej) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy poziomkami.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 190`C piekarniku przez 55 minut.
Studzimy w formie.
musi byś genialne w smaku :)
OdpowiedzUsuńJest :D
UsuńAleż ono musiało pachnieć!
OdpowiedzUsuńTeż lubię smak i zapach lawendy, w rozsądnych ilościach oczywiście ;) A poziomki to zdecydowanie smak lata :)
Szkoda, że poziomek u mnie już bardzo mało, bo ciasto wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMożna wykorzystać maliny, jednak to już nie to samo niestety :(
Usuń