Lawendowe ciasto z poziomkami


Lawenda kojarzy mi się z jesienią, świecącymi lampionami i ciepłym kocem na tarasie. Kojarzy mi się również z ciepłą herbatą i dobrą książką nieopodal zamglonego lasu. Jej cudowny aromat unoszący się w powietrzu pomaga mi się zrelaksować i wyciszyć. A gdyby tak dodać ją do ciasta? Próbowaliście? Ciasta z dodatkiem lawendy zawsze wiodły w moim domu prym. Nidy nie udało mi się zostawić ani jednego kawałka na następny dzień. Z tym ciastem było tak samo. Nie wiem czy to zasługa lawendy czy poziomek (których notabene całkiem sporo w tym roku zamroziłam) ale ciasto zasługuje na wysokie liście w moim przepiśniku. Dodatkowo robi się je niezwykle szybko, więc nie trzeba czekać z nim do weekendu. Zapraszam Was na lawendowe ciasto z poziomkami

Składniki na lawendowe ciasto z poziomkami:

  • 170 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 4 łyżki śmietany
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 gałązki lawendy
  • 1/3 szklanki poziomek

Sposób przygotowania ciasta:
Do miski wsypujemy cukier dodajemy masło i rozcieramy. Następnie dodajemy jajka i miksujemy.Gdy masa się połączy dosypujemy mąkę na przemian ze śmietaną i kwiatkami lawendy.

Przygotowaną masę przekładamy do podłużnej formy do pieczenia (najlepiej formy keksowej) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy poziomkami.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 190`C piekarniku przez 55 minut.

Studzimy w formie.
Smacznego!




Komentarze

  1. Ależ ono musiało pachnieć!
    Też lubię smak i zapach lawendy, w rozsądnych ilościach oczywiście ;) A poziomki to zdecydowanie smak lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że poziomek u mnie już bardzo mało, bo ciasto wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wykorzystać maliny, jednak to już nie to samo niestety :(

      Usuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty