Sernik wiedeński z masłem orzechowym
Składniki na sernik orzechowy
- 7 żółtek
- 7 białek
- 4 łyżki maki ziemniaczanej
- 4 łyżki maki pszennej
- 100 g cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 4 łyżki masła orzechowego
- Garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania sernika
Żółtka wymieszać z cukrem na
puszystą masę, dodać ser i trochę miksować. Masło rozetrzyj z 3 łyżkami cukru
waniliowego a następnie dodaj do masy serowej. Następnie mąki łączymy i
wsypujemy do wcześniej wymieszanej masy.
W oddzielnej misce ubijamy na sztywno pianę z
białek a następnie partiami dodajemy ją do masy serowej.
Masę przelewamy do okrągłej
tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką pszenną.
Wstawiamy do nagrzanego do 170`C
piekarnika i pieczemy około 70 minut.
Ciasto studzimy, a następnie
wstawiamy pod przykryciem do lodówki (najlepiej na całą noc).
Wierzch ciasta smarujemy masłem orzechowym
i posypujemy orzechami włoskimi.
Cudny ten sernik! :)
OdpowiedzUsuńZ masłem orzechowym musiał smakować bosko! *.*
Ta warstwa orzechów z masłem orzechowym <3 Zakochałam się! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Też mam ten problem - cała masa zdjęć i przepisów zalega na dysku, tylko czasu brak, żeby to wszystko ogarnąć...
OdpowiedzUsuńBoski ten sernik :)
Wszystko co z masłem orzechowym jest pyszeee :D
OdpowiedzUsuńależ ten sernik wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuń