Sernik z serka homogenizowanego
Wiem, że są osoby które nie przepadają za sernikami - są i je szanuję, ale nie rozumiem! Sernik to jedno z ciast które smakuje mi zawsze. W każdej postaci, z twarogiem, mielonym serem z kubełka czy z homogenizowanym serkiem. Dziś propozycja z tym ostatnim. Waniliowy, mięciutki a jednocześnie chrupiący dzięki słodkiej kruszonce. Kto się skusi na kawałek albo dwa?
Składniki:
- 8 żółtek
- 150 g cukru
- 800 g serka waniliowego (homogenizowanego)
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kaszy manny
- 4 białka
Kruszonka:
- 50 g masła
- 60 g cukru
- 100 g mąki
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wbijamy żółtka i ubijamy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Następnie do ubitych żółtek dodajemy serek, kaszę manną i mąkę. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników.
W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy ją do wcześniej wymieszanych składników. Masę przelewamy do dwóch tortownic o średnicy 17 cm (jeżeli ich nie macie, możecie użyć innej formy, jednak czas pieczenia może się trochę różnić od podanego poniżej).
Masło, mąkę i cukier zagniatamy tworząc kruszonkę, którą posypujemy przygotowane ciasto.
Obie formy wstawiamy do nagrzanego do 175`C i pieczemy około 50 minut - do suchego patyczka.
Studzimy w formie. Aby uzyskać równe ciasto, zaraz po upieczeniu możemy je lekko zgnieść - ja jednak tym razem tego nie zrobiłam.
Smacznego!
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł, wygląda smakowicie (:
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę, bo wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńpiszesz obie mąki??Jakie jeśli w przepisie jest jedna mąka ziemniaczana czy trzeba dodać pszenna?? jeśli tak to ile??
OdpowiedzUsuńMiałam na myśli mąkę ziemniaczaną i kaszę. Już poprawiłam :)
Usuń