Sernik z serka homogenizowanego

Wiem, że są osoby które nie przepadają za sernikami - są i je szanuję, ale nie rozumiem! Sernik to jedno z ciast które smakuje mi zawsze. W każdej postaci, z twarogiem, mielonym serem z kubełka czy z homogenizowanym serkiem. Dziś propozycja z tym ostatnim. Waniliowy, mięciutki a jednocześnie chrupiący dzięki słodkiej kruszonce. Kto się skusi na kawałek albo dwa? 
Składniki:

  • 8 żółtek
  • 150 g cukru
  • 800 g serka waniliowego (homogenizowanego)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 4 białka

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 60 g cukru
  • 100 g mąki

Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wbijamy żółtka i ubijamy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Następnie do ubitych żółtek dodajemy serek, kaszę manną i mąkę. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników.

W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy ją do wcześniej wymieszanych składników. Masę przelewamy do dwóch tortownic o średnicy 17 cm (jeżeli ich nie macie, możecie użyć innej formy, jednak czas pieczenia może się trochę różnić od podanego poniżej).

Masło, mąkę i cukier zagniatamy tworząc kruszonkę, którą posypujemy przygotowane ciasto.
Obie formy wstawiamy do nagrzanego do 175`C i pieczemy około 50 minut - do suchego patyczka.
Studzimy w formie. Aby uzyskać równe ciasto, zaraz po upieczeniu możemy je lekko zgnieść - ja jednak tym razem tego nie zrobiłam.
Smacznego!






Komentarze

  1. Bardzo ciekawy pomysł, wygląda smakowicie (:

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poproszę, bo wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piszesz obie mąki??Jakie jeśli w przepisie jest jedna mąka ziemniaczana czy trzeba dodać pszenna?? jeśli tak to ile??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam na myśli mąkę ziemniaczaną i kaszę. Już poprawiłam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!