Przepis na ciasto z mango i truskawkami

Przepis na kruszonkę migdałową

Może pogoda na razie nie sprzyja dłuższym spacerom, ale to nie znaczy, że nie przyszła do nas wiosna. Może nie jest to jeszcze czas na przygotowanie lodowego tortu z owoców leśnych, ale dzień robi się dłuższy, pogoda ładniejsza, a na targowiskach pojawią się świeże sezonowe owoce i warzywa. Chyba właśnie ich najbardziej mi brakowało zimą. Ostatnio kupiłam na straganie greckie truskawki, które bez żadnego przetworzenia, nie są jeszcze najlepsze i  miękkie mango, z którego chciałam wyczarować coś słodkiego. Postanowiłam przygotować przepis na ciasto z mango i truskawkami. Aby to ciasto jeszcze jakoś wzbogacić, wierzch obsypałam migdałową kruszonką. Uwierzcie mi, że na jednym kawałku się nie skończy! Zapraszam na przepis na ciasto z mango, truskawkami i migdałową kruszonką.

Składniki na ciasto z mango:


  • 5 jaj
  • 120 g cukru
  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • szklanka truskawek
  • 1 mango

Składniki na kruszonkę:


  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 80 g mąki
  • 40 g mielonych migdałów

Sposób przygotowania ciasta z mango:

Piekarnik nagrzewamy do 180`C.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na małe kawałki.
Mango obieramy kroimy na równe części, przekładamy do pokrojonych truskawek i odstawiamy.
Przepis na kruszonkę jest prosty. Do miseczki wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy masło i zagniatamy małe okruszki - odstawiamy.

Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu podwojenia objętości. 

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dolewamy masło na przemian z suchymi składnikami.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy wcześniej pokrojone owoce i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut - do suchego patyczka.

Studzimy w formie, wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto z mango i truskawkami gotowe.
Smacznego!






Komentarze

  1. Aż ślinka cieknie!
    Też mam takie "oszukane" truskawki, i się zastanawiam, co z nimi zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  2. TAKIE CIACHA UWIELBIAM, nie lubię żadnych z jakimiś przesłodzonymi, kremowymi masami, owocowe na pysznym cieście - o tak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i prostsze. To jest pomysł na najlepsze ciacha. Prostota zawsze wygra :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!