Przepis na ciasto z mango i truskawkami
Może pogoda na razie nie sprzyja dłuższym spacerom, ale to nie znaczy, że nie przyszła do nas wiosna. Może nie jest to jeszcze czas na przygotowanie lodowego tortu z owoców leśnych, ale dzień robi się dłuższy, pogoda ładniejsza, a na targowiskach pojawią się świeże sezonowe owoce i warzywa. Chyba właśnie ich najbardziej mi brakowało zimą. Ostatnio kupiłam na straganie greckie truskawki, które bez żadnego przetworzenia, nie są jeszcze najlepsze i miękkie mango, z którego chciałam wyczarować coś słodkiego. Postanowiłam przygotować przepis na ciasto z mango i truskawkami. Aby to ciasto jeszcze jakoś wzbogacić, wierzch obsypałam migdałową kruszonką. Uwierzcie mi, że na jednym kawałku się nie skończy! Zapraszam na przepis na ciasto z mango, truskawkami i migdałową kruszonką.
Składniki na ciasto z mango:
- 5 jaj
- 120 g cukru
- 150 g masła
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku
- szklanka truskawek
- 1 mango
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 80 g mąki
- 40 g mielonych migdałów
Sposób przygotowania ciasta z mango:
Piekarnik nagrzewamy do 180`C.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na małe kawałki.
Mango obieramy kroimy na równe części, przekładamy do pokrojonych truskawek i odstawiamy.
Przepis na kruszonkę jest prosty. Do miseczki wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy masło i zagniatamy małe okruszki - odstawiamy.
Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu podwojenia objętości.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dolewamy masło na przemian z suchymi składnikami.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy wcześniej pokrojone owoce i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut - do suchego patyczka.
Studzimy w formie, wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto z mango i truskawkami gotowe.
Smacznego!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńTeż mam takie "oszukane" truskawki, i się zastanawiam, co z nimi zrobić...
Mniam, chcę takie! ;)
OdpowiedzUsuńTAKIE CIACHA UWIELBIAM, nie lubię żadnych z jakimiś przesłodzonymi, kremowymi masami, owocowe na pysznym cieście - o tak!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńProste i prostsze. To jest pomysł na najlepsze ciacha. Prostota zawsze wygra :)
OdpowiedzUsuń