Lodowy tort z owoców leśnych
Wiecie, że nie przepadam za tradycyjnymi tortami, prawda? Te ciężkie, maślane kremy są zdecydowanie nie dla mnie. Dlatego kombinuję jak tylko mogę :) Jakiś czas temu z okazji urodzin mojego eM przygotowałam mu najlepszy tort ever! Owocowy - bo latem bez tego po prostu obejść się nie da, śmietankowy, bo coś z tradycji być musi no i lodowy, bo w końcu mamy lato! Czego tu w nim nie lubić? Jeżeli nie macie pod ręką świeżych owoców możecie oczywiście użyć mrożonych. Zamiast malin - użyć truskawki, zamiast jagód - borówki. Dowolność wyboru jak najbardziej wymagana. Częstujcie się Lodowym tortem z owoców leśnych.
Składnika:
- 5 białek (wielkość M)
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 0,5 l lodów waniliowych
- 300 g owoców (malin/jagód)
- 100 g malin
Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy partiami cukier i ponownie miksujemy (łyżka na minutę). Ostatnim krokiem jest dodanie mąki ziemniaczanej i octu.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy w dwóch miejscach ubite białka, starając się stworzyć koła.
Tak przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130`C i pieczemy około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100`C i pieczemy kolejne 60 minut. Następnie otwieramy piekarnik i suszymy jeszcze kolejne 20 minut. Bezę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc.
Zimną śmietankę przelewamy do zimnego, najlepiej szklanego naczynia, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie do drugiej miseczki wrzucamy miękkie lody i lekko je mieszamy. Do lodów nakładamy 3 łyżki ubitej śmietanki i lekko łączymy, stopniowo dodając resztę śmietanki.
Gotowe blaty lekko zdejmujemy z papieru do pieczenia. Wkładamy do formy wyłożonej folią spożywczą pierwszy blat, następnie przekładamy połowę masy lodowej, nakładamy na nią połowę owoców i przykrywamy drugim blatem. Wierzch bezy smarujemy dokładnie resztą lodów, zawijamy w folię, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na około 2 godziny.
Do miseczki wrzucamy 100 g malin i lekko je rozdrabniamy tworząc sos.
Po 2 godzinach, tort wyjmujemy, dekorujemy resztą owoców i polewamy sosem malinowym.
Smacznego!
Wygląda pięknie! Chętnie bym wpadła na kawałeczek! ;)
OdpowiedzUsuńna pewno bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńMusiał smakować bosko! Idealny letni tort :)
OdpowiedzUsuń