Lodowy tort z owoców leśnych

Wiecie, że nie przepadam za tradycyjnymi tortami, prawda? Te ciężkie, maślane kremy są zdecydowanie nie dla mnie. Dlatego kombinuję jak tylko mogę :) Jakiś czas temu z okazji urodzin mojego eM przygotowałam mu najlepszy tort ever! Owocowy - bo latem bez tego po prostu obejść się nie da, śmietankowy, bo coś z tradycji być musi no i lodowy, bo w końcu mamy lato! Czego tu w nim nie lubić? Jeżeli nie macie pod ręką świeżych owoców możecie oczywiście użyć mrożonych. Zamiast malin - użyć truskawki, zamiast jagód - borówki. Dowolność wyboru jak najbardziej wymagana. Częstujcie się Lodowym tortem z owoców leśnych.

Składnika:
  • 5 białek (wielkość M)
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 l lodów waniliowych
  • 300 g owoców (malin/jagód)
  • 100 g malin
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy partiami cukier i ponownie miksujemy (łyżka na minutę). Ostatnim krokiem jest dodanie mąki ziemniaczanej i octu.

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy w dwóch miejscach ubite białka, starając się stworzyć koła.

Tak przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130`C i pieczemy około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100`C i pieczemy kolejne 60 minut. Następnie otwieramy piekarnik i suszymy jeszcze kolejne 20 minut. Bezę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc.

Zimną śmietankę przelewamy do zimnego, najlepiej szklanego naczynia, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie do drugiej miseczki wrzucamy miękkie lody i lekko je mieszamy. Do lodów nakładamy 3 łyżki ubitej śmietanki i lekko łączymy, stopniowo dodając resztę śmietanki. 

Gotowe blaty lekko zdejmujemy z papieru do pieczenia. Wkładamy do formy wyłożonej folią spożywczą pierwszy blat, następnie przekładamy połowę masy lodowej, nakładamy na nią połowę owoców i przykrywamy drugim blatem. Wierzch bezy smarujemy dokładnie resztą lodów, zawijamy w folię, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na około 2 godziny.

Do miseczki wrzucamy 100 g malin i lekko je rozdrabniamy tworząc sos.
Po 2 godzinach, tort wyjmujemy, dekorujemy resztą owoców i polewamy sosem malinowym.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!