Omlet bez żółtek - dieta wątrobowa


Późne niedzielne śniadanie? Chęć zjedzenia czegoś na słodko? Nic prostszego! Mimo, że dzisiejszy omlet jest smażony to jest to bardzo lekka wersja omletu cesarskiego, odpowiednia dla osób unikających ciężkich potraw. Jest to również propozycja dla tych, którzy mają kilka białek w lodówce i nie wiedzą jak je wykorzystać. Mam  nadzieję, że trochę podpowiedziałam. Zapraszam na omlet bez żółtek.

Składniki na jeden duży omlet:
  • 3 białka
  • 1,5 łyżki maki (pszennej lub kukurydzianej)
  • łyżka mleka
  • łyżka cukru trzcinowego
  • masło do smażenia / olej rzepakowy
  • łyżeczka miodu
  • banan / ulubione owoce
Sposób przygotowania:
Białka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mleko - lekko łączymy.

Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy masło i czekamy do momentu wyparowania wody. . Na patelnię wykładamy masę i smażymy na niewielkim ogniu około 2 minut. Po tym czasie omlet przekładamy delikatnie na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.

Na gotowy placek wykłądamy pokrojone świeże owoce - ja dodałam banany, ale można użyć również mus jabłkowy albo mrożone owoce. Całość polewamy ulubionym miodem.
Smacznego!


*Więcej informacji o diecie wątrobowej znajdziecie tu. :)




Komentarze

  1. Przy diecie wątrobowej absolutny jest zakaz smażenia... podsmażania i tego typu obróbek termicznych. Skład jest faktycznie odpowiedni do tego typu diety ale już przygotowanie - nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wlasnie. A co z samym usmazeniem go na patelni bez zadnego tłuszczu? Wyjdzie? Nie ukrywam ze kanapki z pastami troche bokiem wychodzą 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!