Ciasto francuskie z wiśniami
Pogoda wiosenna a mi marzy się lato! Co się dziwić, gdy zajadam się właśnie greckimi truskawkami, które nie umywają się do naszych polskich owoców. Pozostaje mi na razie czekać na nowy sezon i wykorzystać mrożone skarby ukryte w zamrażalce w zeszłe lato. Oczywiście, jeżeli macie pod ręką świeże owoce dzisiejszy przepis stanie się jeszcze smaczniejszy. Dziś zaproponuję Wam błyskawiczne ciasto francuskie z kremem patissiere (czyli nie inaczej, jak po prostu domowym budyniem) z wiśniami. Mam nadzieję, że choć trochę w ten sposób przybliżę lato :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g wydrążonych wiśni
Budyń waniliowy:
- 400 ml mleka
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ziarna z 1 laski wanilii
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 220`C
Dużą kwadratową formę (u mnie ceramiczna) wypełniamy ciastem francuskim, które wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 25 minut. Studzimy w formie.
Do rondelka wlewamy 350 ml mleka i gotujemy razem z ziarenkami i laską wanilii. W szklance mieszamy żółtka z cukrem tworząc kogiel mogiel, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy pozostałe mleko i mieszamy.
Gdy mleko się zagotuje dolewamy wymieszane żółtka i szybko mieszamy, chwilę gotujemy, do momentu aż masa zgęstnieje i zdejmujemy z ognia.
Na upieczony blat wylewamy przygotowaną i ostudzoną masę budyniową, a na wierzchu układamy wiśnie umyte i wydrążone wiśnie.
Całość posypujemy cukrem pudrem.
Mmm, zachwycające ciasto :) Cudownie letnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wiśnie zarówno w postaci naturalnej jak i w ciastach. Twoje wygląda przepysznie i tak letnio :)
OdpowiedzUsuń