Ciasto francuskie z wiśniami


Pogoda wiosenna a mi marzy się lato! Co się dziwić, gdy zajadam się właśnie greckimi truskawkami, które nie umywają się do naszych polskich owoców. Pozostaje mi na razie czekać na nowy sezon i wykorzystać mrożone skarby ukryte w zamrażalce w zeszłe lato. Oczywiście, jeżeli macie pod ręką świeże owoce dzisiejszy przepis stanie się jeszcze smaczniejszy. Dziś zaproponuję Wam błyskawiczne ciasto francuskie z kremem patissiere (czyli nie inaczej, jak po prostu domowym budyniem) z wiśniami. Mam nadzieję, że choć trochę w ten sposób przybliżę lato :)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g wydrążonych wiśni
Budyń waniliowy:
  • 400 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 220`C
Dużą kwadratową formę (u mnie ceramiczna) wypełniamy ciastem francuskim, które wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 25 minut. Studzimy w formie.

Do rondelka wlewamy 350 ml mleka i gotujemy razem z ziarenkami i laską wanilii. W szklance mieszamy żółtka z cukrem tworząc kogiel mogiel, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy pozostałe mleko i mieszamy. 
Gdy mleko się zagotuje dolewamy wymieszane żółtka i szybko mieszamy, chwilę gotujemy, do momentu aż masa zgęstnieje i zdejmujemy z ognia.

Na upieczony blat wylewamy przygotowaną i ostudzoną masę budyniową, a na wierzchu układamy wiśnie umyte i wydrążone wiśnie.
Całość posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!




Komentarze

  1. Mmm, zachwycające ciasto :) Cudownie letnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wiśnie zarówno w postaci naturalnej jak i w ciastach. Twoje wygląda przepysznie i tak letnio :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!