Tartinki czekoladowe z truskawkami


Z tęsknoty za latem otworzyłam ostatnio truskawkowe przetwory. Tym razem padło na owoce w syropie, które dodałam do tartinek czekoladowych. Deser nie należy do tych bardzo słodkich, jednak jest to fajna propozycja dla czekoladoholików. 
Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 120 ml soku z truskawek
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej
  • 12 truskawek
Składniki na kruche ciasto:
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 150 g drobnego cukru
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i kakao, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło - zagniatamy


Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką. Wycinamy koła i wypełniamy ciastem foremki na tartinki. Gotowe babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder i miksujemy, gdy masa się połączy dodajemy rozpuszczoną czekoladę, sok i masło - mieszamy. 

Na upieczone spody nakładamy po truskawce a następnie wylewamy masę truskawkowo -czekoladową.

Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 25 minut w 180`C
Studzimy w foremkach.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!