Tartinki czekoladowe z truskawkami
Z tęsknoty za latem otworzyłam ostatnio truskawkowe przetwory. Tym razem padło na owoce w syropie, które dodałam do tartinek czekoladowych. Deser nie należy do tych bardzo słodkich, jednak jest to fajna propozycja dla czekoladoholików.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 120 ml soku z truskawek
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła
- 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej
- 12 truskawek
Składniki na kruche ciasto:
- 2 żółtka
- jajko
- 150 g drobnego cukru
- 300 g mąki
- 200 g masła
- ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli morskiej
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i kakao, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło - zagniatamy
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką. Wycinamy koła i wypełniamy ciastem foremki na tartinki. Gotowe babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder i miksujemy, gdy masa się połączy dodajemy rozpuszczoną czekoladę, sok i masło - mieszamy.
Na upieczone spody nakładamy po truskawce a następnie wylewamy masę truskawkowo -czekoladową.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 25 minut w 180`C
Studzimy w foremkach.
Smacznego!
jakie świetne słodkości!
OdpowiedzUsuń