Migdałowe serniczki z kajmakiem
Nowy rok rozpoczynam słodko. A co, kalorie i tak się szybko spali ;) A smak tych małych serniczków zniewala do reszty. Uwielbiam posmak migdałowy, a kajmak jest moim uzależnieniem, dlatego to bajeczne połączenie nie jednemu przypadnie na pewno do gustu. Co do samych babeczek dodam, że idealnie nadają się na wszelakiego typu party - stojące, siedzące, w domu czy na dworze, jeżeli zależy Wam na wyglądzie możecie je pozostawić w papilotkach, albo przełożyć je do tekturowych pojemniczków. Łatwo jest je przygotować i podać, a przecież to również się liczy! Przepis na serniczki przyda się Wam na zbliżający karnawał, dlatego warto go zapamiętać.
Migdałowe serniczki z kajmakiem
(12 sztuk)
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 500 g sera białego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 4 łyżki kajmaku
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do białości. W drugiej misce mieszamy ser z wanilią, mąką i zmielonymi migdałami. Obie masy łączymy.
Do foremek na muffiny wkładamy papilotki, na ich dno wysypujemy po łyżeczce płatków migdałowych - lekko ugniatamy. Gotową masę serową wylewamy do wcześniej przygotowanych papilotek i wstawiamy do rozgrzanego do 170`C piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
Po tym czasie na wierzch upieczonych serniczków nakładamy po łyżeczce kajmaku, rozsmarowujemy i posypujemy migdałami.
Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Smacznie ;))
OdpowiedzUsuńMigdaly i kajmak! Pychota :)
OdpowiedzUsuńNie oparłabym się takim cudownościom :)
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia zrobiłaś swoim serniczkom :)
OdpowiedzUsuń