Torcik czekoladowy z cukierkami czekoladowymi
Bardzo mało ostatnio mam czasu na pieczenie, ale w swoje 24 urodziny
nie mogłam sobie odmówić chwili w kuchni by stworzyć dla rodziny jakiś
smakołyk. Powiem szczerze, że w lodówce było pusto, w głowie pomysły też jakby gdzieś
uciekły, więc miałam mały problem! Po chwili namysłu udało mi się jednak stworzyć
dzisiejszy torcik czekoladowy. Wykorzystałam do jego przygotowania dobrej
jakości kakao w proszku, śmietankę 36% z kartoniku i (co nadaje mu chyba najwięcej
wdzięku) cukierki czekoladowe z masą karmelowo-orzechową. Muszę przyznać, że
efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Na pewno bez problemu uda Wam się
ten smak powtórzyć w domu, dlatego koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru z wanilią
- poncz – pół szklanki herbaty + 3 łyżki wódki żurawinowej
- 250 g cukierków typu Snickers
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach
do momentu uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją objętość).
W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i
cynamonem, następnie partiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek –
lekko mieszamy.
Gotową masę przekładamy do małej torownicy wyłożonej papierem do
pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i
pieczemy około 30-35 minut ( do suchego patyczka) pozostawiając ciasto w formie
do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc).
Do miski wlewamy śmietankę i razem z cukrem pudrem ubijamy, najpierw
na niskich, następnie na wysokich obrotach do momentu gdy potroi swoją
objętość.
Ostudzone ciasto kroimy na dwa równe blaty, które nasączamy ponczem
(patrz składniki) (blaty powinny namięknąć, ale nie na tyle aby z nich ciekło).
Następnie układamy przecięciem w dół najpierw górny blat który przekładamy
kremem śmietankowym, a następnie dolny. Na wierzchu tortu wykładamy krem a
następnie posypujemy go pokrojonymi drobno cukierkami czekoladowymi. Wstawiamy
do lodówki na około 1,5-2 godziny.
Smacznego!
świetne:) na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńWygląda super! :D
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie, fajny pomysł z tymi cukierkami :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia :)