Torcik czekoladowy z cukierkami czekoladowymi


Bardzo mało ostatnio mam czasu na pieczenie, ale w swoje 24 urodziny nie mogłam sobie odmówić chwili w kuchni by stworzyć dla rodziny jakiś smakołyk. Powiem szczerze, że w lodówce było pusto, w głowie pomysły też jakby gdzieś uciekły, więc miałam mały problem! Po chwili namysłu udało mi się jednak stworzyć dzisiejszy torcik czekoladowy. Wykorzystałam do jego przygotowania dobrej jakości kakao w proszku, śmietankę 36% z kartoniku i (co nadaje mu chyba najwięcej wdzięku) cukierki czekoladowe z masą karmelowo-orzechową. Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Na pewno bez problemu uda Wam się ten smak powtórzyć w domu, dlatego koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.
Składniki:
  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru z wanilią
  • poncz – pół szklanki herbaty + 3 łyżki wódki żurawinowej
  • 250 g cukierków typu Snickers

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją objętość).

W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, następnie partiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek – lekko mieszamy.

Gotową masę przekładamy do małej torownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut ( do suchego patyczka) pozostawiając ciasto w formie do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc).

Do miski wlewamy śmietankę i razem z cukrem pudrem ubijamy, najpierw na niskich, następnie na wysokich obrotach do momentu gdy potroi swoją objętość. 

Ostudzone ciasto kroimy na dwa równe blaty, które nasączamy ponczem (patrz składniki) (blaty powinny namięknąć, ale nie na tyle aby z nich ciekło). Następnie układamy przecięciem w dół najpierw górny blat który przekładamy kremem śmietankowym, a następnie dolny. Na wierzchu tortu wykładamy krem a następnie posypujemy go pokrojonymi drobno cukierkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny.

Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!