Tartaletki z orzechowym nadzieniem z białej czekolady



Lubicie proste przepisy, prawda? Oj na pewno!  Szczególnie, gdy prostota idzie w parze z dobrym smakiem, zgadza się? Dziś coś dla tych, którzy nie mają czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Przepis dla zabieganych. Tartaletki z kruchego ciasta z orzechowym nadzieniem z białej czekolady. Warto się skusić i sięgnąć o jedną (albo pięć) :)
Składniki:
Przepis na 12 szt.
  • 30 g orzechów laskowych
  • 20 g orzechów włoskich
  • 120 g śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g cukru
Kruche ciasto:
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 20 g orzechów laskowych – do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki.

 Foremki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.

W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną na małe kawałki białą czekoladę i cukier. Chwilę gotujemy, do momentu całkowitego połączenia się składników. Orzechy łuskamy i drobno kroimy, a następnie wsypujemy do masy czekoladowej.

Gotową masą wypełniamy upieczony spody tartaletek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów laskowych.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!