Tartaletki z orzechowym nadzieniem z białej czekolady



Lubicie proste przepisy, prawda? Oj na pewno!  Szczególnie, gdy prostota idzie w parze z dobrym smakiem, zgadza się? Dziś coś dla tych, którzy nie mają czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Przepis dla zabieganych. Tartaletki z kruchego ciasta z orzechowym nadzieniem z białej czekolady. Warto się skusić i sięgnąć o jedną (albo pięć) :)
Składniki:
Przepis na 12 szt.
  • 30 g orzechów laskowych
  • 20 g orzechów włoskich
  • 120 g śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g cukru
Kruche ciasto:
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 20 g orzechów laskowych – do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki.

 Foremki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.

W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną na małe kawałki białą czekoladę i cukier. Chwilę gotujemy, do momentu całkowitego połączenia się składników. Orzechy łuskamy i drobno kroimy, a następnie wsypujemy do masy czekoladowej.

Gotową masą wypełniamy upieczony spody tartaletek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów laskowych.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty