Tarta dyniowo-mandarynkowa


Sezon dyniowy w pełni. 31 października obchodziłam z moimi przedszkolakami święto dyni. Po powrocie do domu musiałam przygotować jakieś smakołyki na 1 listopadowe spotkanie z rodziną. I mimo wielu pomysłów, padło na wypiek z dynią. Dostałam od rodziców cały gar dyni, dlatego postanowiłam z części przygotować smakowity mus, jednak miałam trudne zadanie, ponieważ część mojej rodziny nie przepada za tym warzywem (w sumie sama nie pałam jej wielką miłością – lubię, ale bez przesady). Dlatego, aby wszyscy byli zadowoleni, do musu dyniowego dodałam to co nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo, pasuje idealnie – mandarynki. Co z tego wyszło? Przekonajcie się sami :) Kruche ciasto, soczysty mus dyniowo-mandarynkowy i słodka beza.

Składniki:
  • 200 g dyni
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 mandarynki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 białka na bezę (+ łyżeczka mąki ziemniaczanej, 150 g cukru, łyżka octu jabłkowego)

Kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:
Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonym mąką blacie. Ciasto przekładamy na formę od tarty (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło.  Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.

Dynie obieramy i kroimy na małe kawałki, które wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier -  gotujemy. Następnie całość przelewamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy za pomocą blendera. Obie mąki  mieszamy, dodajemy sok z obu mandarynek i taką papkę dodajemy do zmielonej dyni razem z żółtkami – całość szybko łączymy – chwilę gotujemy i wylewamy na przygotowany wcześniej blat.

Do  oddzielnej miski wrzucamy białka i ubijamy gdy białka podwoją swoją objętość i stworzą sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier – miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy beze na przygotowaną tarte.

Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 35 minut.

Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!