Tarta dyniowo-mandarynkowa
Sezon dyniowy w pełni. 31 października obchodziłam z moimi
przedszkolakami święto dyni. Po powrocie do domu musiałam przygotować jakieś
smakołyki na 1 listopadowe spotkanie z rodziną. I mimo wielu pomysłów, padło na
wypiek z dynią. Dostałam od rodziców cały gar dyni, dlatego postanowiłam z
części przygotować smakowity mus, jednak miałam trudne zadanie, ponieważ część
mojej rodziny nie przepada za tym warzywem (w sumie sama nie pałam jej wielką
miłością – lubię, ale bez przesady). Dlatego, aby wszyscy byli zadowoleni, do
musu dyniowego dodałam to co nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo, pasuje
idealnie – mandarynki. Co z tego wyszło? Przekonajcie się sami :) Kruche ciasto,
soczysty mus dyniowo-mandarynkowy i słodka beza.
Składniki:
- 200 g dyni
- 90 g cukru
- 3 łyżki wody
- 2 mandarynki
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 białka na bezę (+ łyżeczka mąki ziemniaczanej, 150 g cukru, łyżka octu jabłkowego)
Kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:
Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy
żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do
lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Ciasto przekładamy
na formę od tarty (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy
papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie
nabrało powietrza i się nie odkształciło.
Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15
minut – do zarumienienia.
Dynie obieramy i kroimy na małe kawałki, które wrzucamy do
rondelka, dodajemy cukier - gotujemy.
Następnie całość przelewamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy za pomocą
blendera. Obie mąki mieszamy, dodajemy
sok z obu mandarynek i taką papkę dodajemy do zmielonej dyni razem z żółtkami –
całość szybko łączymy – chwilę gotujemy i wylewamy na przygotowany wcześniej
blat.
Do oddzielnej miski
wrzucamy białka i ubijamy gdy białka podwoją swoją objętość i stworzą sztywną pianę
dodajemy stopniowo cukier – miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy
ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy beze na przygotowaną tarte.
Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i
pieczemy około 35 minut.
Smacznego!
Smacznie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńprezentuje się wyśmienicie, aż nabrałam ochoty na kawałek!
OdpowiedzUsuń