Biszkoptowa tarta żurawinowa

Na koniec miesiąca i z początkiem okresu przedświątecznego zapraszam Was na biszkoptową tartę żurawinową. Nie jest to tradycyjny wypiek, ale nadaję się idealnie na wieczorne posiedzenia przy kubku ciepłej herbaty.  Kruchy spód, puszyste wnętrze i kwaśne owoce to idealne jesienno-zimowe połączenie. Ciasto idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekoladą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu, albo domowej przyprawy piernikowej. 

Składniki:
Kruche ciasto:
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 150 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g cukru
Masa biszkoptowa:
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mleka
  • 80 g mąki pszennej
dodatkowo:
  • szklanka świeżej żurawiny wielkoowocowej
  • cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, dosypujemy cukier i mieszamy. Gdy masa się ze sobą połączy dodajemy masło i dalej ucieramy.

Do tak przygotowanej masy dosypujemy mąkę i ugniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 10-14 minut.

Przygotowujemy masę biszkoptową:
Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, mleko, ekstrakt i ucieramy do białości. Pod koniec ubijania dosypujemy mąkę i mieszamy łyżką.

Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika, a następnie układamy na jego wierzchu umytą żurawinę. Całość zalewamy gotową masą biszkoptową, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180`C. Pieczemy około 25 minut. Studzimy w formie.

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!





Komentarze

  1. ciasto prezentuje się obłędnie! :) zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, z żurawiną to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!