Żurawinowo-pomarańczowe ciasto z orzechami
Korzystacie z uroków jesieni? Długie spacery, piękne widoki i przepyszne potrawy z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Moim ulubionym dodatkiem na który czekam cały rok jest świeża żurawina. Dość kwaśna, krwisto czerwona i soczysta, idealnie nadaje się nie tylko do mięs czy kanapek, ale również, nie przetworzona, może zostać dodana do wypieków. Moja mama, z niecierpliwością czeka na każde ciasto z jej dodatkiem. Być może i Wy ją niebawem pokochacie (jeżeli jeszcze to nie nastąpiło :) ). Dziś proste ciasto do kawy czy herbaty. Puszyste i słodkie, choć przy rozgryzieniu żurawiny bardzo kwaśne ;) Lubicie takie połączenie smaków?
Składniki:
- 225 g świeżej żurawiny leśnej
- 200 g cukru
- 6 jaj
- 3 łyżki ekstraktu pomarańczowego
- 200 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i
ubijamy do uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją objętość).
Następnie o miski dodajemy 100 g rozpuszczonej i ostudzonego masła i ekstrakt pomarańczowy
– mieszamy.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i
świeżymi żurawinami mieszamy, dodajemy pokrojone drobno orzechy włoskie. Ciasto
przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto
wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut – do
suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Smacznego!
Żurawina, pomarańcza i orzechy? Szalenie kuszące połączenie :)
OdpowiedzUsuńsmacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCiasto musi być pyszne i lekkie.Żurawina jest zdrowym dodatkiem.:-)
OdpowiedzUsuńno to czas brać się za wypieki! wspaniale to wygląda
OdpowiedzUsuńdlakieszeni
wygląda przepysznie! chętnie bym zjadła :) naukajazdy
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam, i też niecierpliwie czekam na żurawinę. U mnie, niestety, jeszcze nie ma... A ciacho tak strasznie mnie kusi... :)
OdpowiedzUsuń