Tarta z orzechowo-czekoladowym ganaszem


Przygotowani na nadchodzące mrozy? Ja nie należę do zwolenników zimna, zimy czy podobnych  tematów. Ale nie ukrywam jedno w zimnie lubię. Mój apetyt. Brzmi dziwnie, wiem, ale już tłumaczę. Latem, ciężkie czekoladowe i korzenne smaki omijam duuużym łukiem, jednak gdy tylko nadchodzi długa noc i mróz, z szafy wyjmuję ciepłe kapcie, ulubiony kubek z wąsem na korzenną pomarańczową herbatę i sięgam po kawałek pysznego ciasta. Zimą rzadziej jest to coś owocowego, no chyba, że z nutką egzotyki, wtedy się zgodzę – jest owocowo. No ale mimo wszystko jesienią i zimą mam smaka na czekoladę, a Wy? Jeżeli jesteście czokoholikami to na pewno zainteresuje Was dzisiejsza tarta z kremową czekoladą, orzechami i wafelkiem. Smakuje trochę jak pralinki z Linda :) Jest naprawdę wyjątkowo kremowa i smaczna. Do tego te chrupiące orzechy. No niebo! Warte przetestowania ;)
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • jajko
  • łyżka ekstraktu pomarańczowego
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 200 g śmietanki 30%
  • 150 g orzechów laskowych
  • 1 duży suchy wafelek

Sposób przygotowania:
Masło, mąkę i cukier wrzucamy do miski, dodajemy ekstrakt pomarańczowy, żółtka i jajko i całość szybko zagniatamy ręcznie, bądź za pomocą robota. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do formy od tarty. Ciasto lekko nakłuwamy aby nie urosło w trakcie pieczenia. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 12-15 minut – do zarumienienia.

W tym czasie przygotowujemy ganasz czekoladowo-orzechowy.
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę i na małym ogniu rozpuszczamy, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą dodajemy drobno posiekane orzechy laskowe (90 g) i drobno pokrojonego wafelka.

Na upieczony spód wylewamy przygotowany ganasz i wyrównujemy. Odstawiany do wystudzenia, następnie wierzch dekorujemy pozostałymi, drobno pokrojonymi orzechami.
Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 h.

Smacznego!







Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!