Ciasto nutella



Czekolady! Potrzebuję czekolady! Deszcz i chłód powodują, że duża dawka kalorii jest niezbędna do normalnego funkcjonowania w społeczeństwie – szczególnie, gdy pracuje się z dziećmi i potrzeba nieustannie energii na zabawę. W sumie co się dziwić, 1 listopada na Mazowszu często drogi pokrywa już śnieg i mimo, że to wiem i nie raz już widziałam, w tym roku totalnie nie jestem przygotowana na mróz, a Wy? Jeżeli tak jak ja, potrzebujecie mocnego kopa, to poczęstujcie się tym mega czekoladowym ciastem. Któregoś razu siedząc na kanapie w trakcie oglądania telewizji przyszedł mi do głowy pomysł stworzenia ciasta, które smakiem miało przypominać czekoladowy krem kanapkowy. Wydaje mi się jednak, że wyszło mi coś dużo, dużo lepszego :) Zresztą sami oceńcie!


Składniki:
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • ok. 150 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • 70 g  mleka w proszku
  • 100 g orzechów  laskowych

dodatkowo:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • ½ opakowania kremu czekoladowego typu nutella
  • 50 g orzechów laskowych do dekoracji


 Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier  i miksujemy do momentu uzyskania puszystej masy.
Do oddzielnej miski wsypujemy proszek do pieczenia, kakao , mleko w proszku i mąkę.
Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło na przemian z wymieszanymi suchymi składnikami.

Orzechy i czekoladę siekamy na drobne kawałki, które dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 35 minut – pieczemy do suchego patyczka.

Ostudzone ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy smarujemy grubo kremem czekoladowym a następnie przykrywamy go drugim blatem. Na wierzch ciasta wylewamy rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali i posypujemy go posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego!








Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!