Tartaletki z domowym twarogiem i malinami


Sezon truskawkowy przeminął, ale malinowy trwa w pełni, dlatego dziś zaprezentuje Wam wypiek z malinami w tle. Babeczki przygotowane z kruszonki, krem z twarogu i słodycz z malin. Tak w skrócie określiłabym ten przepis. Stwierdzenie, że wypiek ten jest banalny jest jak najbardziej trafny. Ale czasem coś co jest bardzo proste, jest również jednocześnie bardzo smaczne, dlatego zachęcam Was do przygotowania ich na niedzielny deser, albo popołudniową słodkość po pracy. Domowy twaróg jest tu dodatkowym atutem, jednak jeżeli nie macie czasu na jego przygotowanie ( np. za godzinę mają być u Was znajomi) możecie wykorzystać wiejski lub tłusty ser dobrej jakości. Zapraszam na tartaletki z domowym twarogiem i malinami. Zachęcam również do dodawania własnych zdjęć za pomocą przycisku Cook'd umieszczonego pod przepisem!

Składniki:
  • 300 g mąki (można użyć 150 pszennej i 150 kukurydzianej)
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g domowego twarogu 
  • 200 g świeżych malin

Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy  mąkę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym. Dodajemy ziarenka wanilii i całość szybko łączymy tworząc małe okruszki  którymi następnie wypełniamy foremki na tartaletki, które wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania.

Po tym czasie tartaletki odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy twaróg.

Zimną śmietankę ubijamy. Ser miksujemy lekko go przy tym mieląc i rozdrabniając, następnie dodajemy łyżkę śmietany i lekko łączymy, ponawiając tę czynność do wyczerpania ubitej śmietanki.
Krem twarogowy przekładamy do rękawa cukierniczego ze średnią rozetką. 

Na ostudzone kruche spody wyciskamy różyczkę kremu a następnie wierzch dekorujemy kilkoma świeżymi malinami i listkami mięty. Smacznego!
  

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!