Domowy twaróg - metoda szybka


Któregoś razu na targu, sprzedając czereśnie, stanęłam przy stoisku z domowym białym serem i innymi domowymi wyrobami. Skusiłam się (choć przyznam szczerze, że kupowanie nabiału czy mięsa na bazarku to nie mój świat). Kupiłam wiejski biały ser z mleka krowiego i szok - jakie to jest dobre! Chcę jeszcze! Tylko pojawia się problem, nie mam gdzie się w niego zaopatrzyć. Siadam na sofie, włączam Kuchnię+ i co? I Michael Smith (Domowy Kucharz) przygotowuje biały, ziołowy ser i uświadamia mi, że nie mając zbyt wiele czasu, ser można przygotować nawet w ciągu kilku godzin, a to za sprawą soku z cytryny. Szok i niedowierzanie. Ale prawda. Jak dla mnie świetny patent! Nie przepadam za kwaśnymi twarogami (przygotowanymi z maślanki, kefiru czy z zsiadłego mleka), dlatego ten jest dla mnie idealny. Serek zakwaszany sokiem z cytryny wychodzi delikatny, soczysty (choć to zależy akurat od długości gotowania) i bialutki. Nie miałam pojęcia, że to może być tak proste! Dlatego mam nadzieję, że tak jak przyszła moda na pieczenie domowego pieczywa, tak namówię Was na przygotowanie domowego twarogu. Wystarczy dobre mleko (nie UTH), cytryna, garnek, sitko i gaza.


Składniki:
  • 2,5 l mleka krowiego ( butelkowane lub wiejskie)
  • 150-200 ml soku z cytryny
  • łyżka cukru

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy mleko, stawiamy na palniku dodajemy cukier i gotujemy. Gdy mleko się zagotuje (na wierzchu zaczynają pojawiać się małe pęcherzyki powietrza, ale mleko jeszcze nie 'kipi), garnek zdejmujemy z gazu i dodajemy wcześniej wyciśnięty sok z cytryny, lekko mieszamy i odstawiamy na około 10-20 minut, do momentu całkowitego rozwarstwienia się serwatki (przeźroczysty, żółtawy płyn) i pojawienia się drobnych ziarenek 'sera' na wierzchu.

W tym czasie przygotowujemy gazę tetrową, którą zalewamy wrzątkiem i wykładamy nią sitko. 
Po lekkim ostygnięciu masy, całość powoli przelewamy przez gazę, następnie wiążemy i lekko przygniatamy ją, aby w prosty sposób pozbyć się serwatki. 


Kształt Waszego sera zależy tylko od tego w jaki sposób pozostawicie go do całkowitego odsączenia. Ja na początku pozostawiłam ser na kilka minut na sitku, a następnie powiesiłam go na kranie w kuchni. Ser co jakiś czas przyciskałam, usuwając w ten sposób płyn. Całkowity czas przygotowania tego twarogu to około 3 godziny. Po tym czasie ser lekko obsycha i można go kroić. Choć najlepiej pozostawić go jeszcze z godzinkę w lodówce - wtedy bardziej stężeje. 

Ser nadaję się do potraw słodkich i słonych. 
Jeżeli chcecie uzyskać słony ser, w trakcie gotowania dodajcie ulubione przyprawy i zamiast cukru - sól.
Smacznego!




Komentarze

  1. Uff, a już się bałam, że tylko mnie zachwyca prostota tego domowego sera! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie też zrobiłam, ale z dodatkiem kefiru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Nie przypuszczałabym (nawet w najśmielszych snach), że to takie proste :) Koniecznie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty