Krem truskawkowy z czereśniami i białą czekoladą


Już za chwilę, za chwileczkę, całe dnie będą wypełniały mi chwile w sadzie, razem z olbrzymią dawką witamin zawartych w soczystych czereśniach poznańskich (jasna odmiana). Z jednej strony się cieszę, z drugiej trochę mniej, bo jest przy tym na prawdę pełno roboty. Wstawanie po 5, cały dzień na powietrzu (świeżym powietrzu) i dużo fizycznej pracy, ale te minusy są również plusami, prawda? Dziś taka mała namiastka lata - Krem truskawkowy z czereśniami i wiórkami białej czekolady. Jest prosty, szybki i bardzo owocowy. Jego podstawą jest frużelina truskawkowa, więc nusi być pyszny. Lubicie?
Krem truskawkowy:
  • 250 g truskawek
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce  gorącej wody
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • szklanka czereśni
  • wiórki z białej czekolady
Sposób przygotowania:
Do garnuszka wrzucamy umyte truskawki zasypujemy cukrem i gotujemy d momentu rozpuszczenia się cukru. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do truskawek razem z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną w łyżeczce wody.

Śmietankę ubijamy gdy będzie sztywna dodajemy rozpuszczoną żelatynę w jak najmniejszej ilości wody i miksujemy jeszcze chwilę.

Ostudzone truskawki dodajemy do ubitej śmietanki i lekko mieszamy. Krem odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie do przygotowanych naczyń nakładamy 3 łyżki kremu, który przykrywamy umytymi i wydrążonymi czereśniami. Wierzch pucharków posypujemy wiórkami białej czekolady i listkami świeżej mięty.
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!