Makowiec krucho-drożdżowy


Zacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi świętami, ale tak naprawdę pojawia się na moim stole dużo częściej. Kiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak ostatnim razem postanowiłam przygotować krucho drożdżową roladę, aby sprawdzić czy można zrobić idealne ciasto makowe w domu, którego przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Zróbcie i sami się przekonajcie. Zapraszam na Makowiec Krucho drożdżowy z lukrem cytrynowym.

Składniki na makowiec krucho-drożdżowy:

  • 350 g mąki
  • 30 g drożdży + łyżka cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 95 g masła
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 1/2 kg masy makowej
  • 2 białka

Dodatkowo 

  • szklanka cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania makowca:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, kawałki masła, jajka i rozmieszane w kubeczku drożdże razem z łyżką cukru (drożdże powinny zrobić się płynne). Całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę makową – przepis tu.
Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do masy makowej i lekko łączymy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Każdą z nich kładziemy na posypanym mąką blacie i cienko rozwałkowujemy (około 0,3 mm). Na przygotowane ciasta wykładamy po połowie masy makowej, pozostawiając brzegi bez masy. Rolujemy. Boki ciasta zawijamy i układamy tym zwinięciem na blacie. Z drugim ciastem postępujemy tak samo.

Rolady odstawiamy pod przykryciem na około 35 minut – można pominąć, choć wtedy wychodzą dużo smaczniejsze.

Wierzch ciast smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut na złoty kolor.

Gotowe ciasto polewamy lukrem cytrynowym – do miseczki wsypujemy cukier puder, zalewamy go łyżką soku z cytryny i mieszamy. Gdy składniki się połączą można nim polewać ostudzone wypieki. 
Smacznego!





Komentarze

  1. Wygląda naprawde fajnie w tej polewie i jeszcze te perełki :D
    Mi makowiec kojarzy się z Bożym Narodzieniem chociaż w Wielkanoc też można robić makowce ; p

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy tak zagnievione ciasto mozna zamrozic?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!