Domowa Masa Makowa

masa makowa

Chyba nie ma nic lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co powiecie na domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :)

Składniki:

  • 1 kg maku
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki ekstraktu pomarańczowego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oliwy orzechowej
  • 60 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:
Na sam początek mak wsypujemy do wysokiej miski i zalewamy litrem wrzątku – odstawiamy na około 2 godziny – ja zostawiam zawsze na noc. Po tym czasie mak odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa.

Do tak zmielonego maku dodajemy cukier puder, cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy.

Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych na drobno orzechów i skórki pomarańczowej, a także dodanie suszonej żurawiny i rodzynek.

Gotową masę przechowujemy w lodówce. Przed użyciem do wszelkiego rodzaju wypieków dodajemy 1 ubite na sztywno białk0 na około 150 - 200 g masy, dzięki czemu masa będzie sztywna.

Smacznego!


masa makowa

Komentarze

  1. Uwielbiam makowce i domową masę makową. Zawsze robi ją moja babcia. :) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!