Domowa Masa Makowa
Chyba nie ma nic lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co powiecie na domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :)
Składniki:
- 1 kg maku
- 250 g cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki ekstraktu pomarańczowego
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oliwy orzechowej
- 60 g orzechów włoskich
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
Na sam początek mak wsypujemy do wysokiej miski i zalewamy
litrem wrzątku – odstawiamy na około 2 godziny – ja zostawiam zawsze na noc. Po
tym czasie mak odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa.
Do tak zmielonego maku dodajemy cukier puder, cynamon i dokładnie mieszamy,
następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy.
Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych na drobno orzechów
i skórki pomarańczowej, a także dodanie suszonej żurawiny i rodzynek.
Gotową masę przechowujemy w lodówce. Przed użyciem do wszelkiego
rodzaju wypieków dodajemy 1 ubite na sztywno białk0 na około 150 - 200 g masy, dzięki czemu
masa będzie sztywna.
Smacznego!
Uwielbiam makowce i domową masę makową. Zawsze robi ją moja babcia. :) Pysznie!
OdpowiedzUsuń